Něco o mně:

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor genetika a molekulární biologie. Po dokončení studia a obhájení rigorózní práce získal na Masarykově univerzitě titul RNDr. Pracoval ve společnosti Bioveta na pozici technolog výroby bakteriálních přípravků, vedoucí oddělení bakteriálních přípravků a zástupce výrobního ředitele, kde zodpovídal za výrobu a vývoj bakteriálních vakcín. Současně se intenzivně věnoval problematice využití mikrobiálních lyzátů pro podporu imunitního systému u lidí. Titul Ph.D. získal na Chemické fakultě VUT v Brně obhajobou práce na téma Tvorba biofilmu u probiotických bakterií a jeho možnosti využití ve farmacii.

V roce 2008 z Biovety odešel a založil firmu Pharmaceutical Biotechnology s.r.o., která se úzce profilovala na vývoj probiotik a nových preparátů určených k podpoře imunitního systému a střevního mikrobiomu. Pod jeho vedením byla vyvinuta nová generace probiotik, označovaných jako biofilmová probiotika. Tento unikátní vynález chráněný patentem představuje světovou revoluci v oblasti probiotik. Biofilmová probiotika vyvinutá v České republice jako jediná na světě přinášejí uživatelům řadu klíčových benefitů ve srovnání se stávajícími probiotiky. Jejich struktura kopíruje stav přátelských střevních bakterií v lidském těle, a představuje tak nejpřirozenější formu probiotik.

Jako první v rámci celé Evropy uvedl na trh orální probiotika – přátelské bakterie pro dutinu ústní, které cíleně potlačují vznik infekcí v dutině ústní a středouší. Aktivně přednáší na farmaceutických a lékařských kongresech, kde se zaměřuje především na vliv střevní mikroflóry na zdraví člověka.

Je členem rady Admirevet (Centrum výzkumu Veterinárního ústavu v Brně), členem Rady Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně a řadu let působil jako konzultant pro transfer technologií v Centru mezinárodního klinického výzkumu v rámci Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Je autorem několika patentů, z nichž nejznámější je patent na biofilmová probiotika a celé řady užitných vzorů. Podílí se na vývoji probiotik pro onkologické pacienty.

Jako první na světě zavedl termín Prebiotický index potravin. Tento index určuje, jak která potravina podporuje, nebo zabíjí přátelské probiotické bakterie v našem střevě. Hlavním impulzem pro stanovování tohoto indexu byl experiment s fastfoodovým hamburgerem, který se nezkazil ani po 3 letech skladování.

Při analýzách běžných potravin zjistil, že je zásadní rozdíl, mezi potravinami z domácí produkce a potravinami ze supermarketů. Jen pro příklad – probiotické přátelské bakterie rostou 100x vice na domácí okurce než na okurce ze supermarketu.

Jeho hlavní činností je v současné vývoj a výroba individualizovaných probiotik pro pejsky s návazností pro komplexní oblast animalcare. I v tomto zaměření se jedná o zcela unikátní přístup, který nemá v současnosti žádnou konkurenci.

Mez další klíčové aktivity patří vývoj mikrobiomové kosmetiky a analýzy kožního mikrobiomu. Do této oblasti spadá i zajímavá oblast parfémů s živými probiotiky, jejichž cílem je příznivě ovlivňovat vůni člověka. Věděli jste, že jsou to právě kožní bakterie, které zodpovídají za to, jak voníme nebo zapácháme?